In gesprek met Bert Nollen van Proef! Wijnwinkel

Geplaatst op 6 april 2018

Bert Nollen van Proef! Wijnwinkel
Bert Nollen van Proef! Wijnwinkel. Fotografie: Harry Mulder

In gesprek met Bert Nollen van Proef! Wijnwinkel over een wijnwinkel beginnen middenin de crisis, je passie levend houden als je van je hobby je werk maakt en het geheim van écht lekkere wijn.

Bert, hoe verzin je het om middenin de crisis een wijnwinkel te beginnen in een klein dorp als Diepenveen?

Er verschijnt direct een brede lach op het gezicht van Bert: ‘Hoezo crisis? Crisis is een relatief begrip hè! Het is pas crisis als de wijn op is, toch?’ Dan blijft het even stil: ‘wel een goede vraag hoor, maar zo heb ik er nooit naar gekeken. Ik was niet bezig met de crisis. Tot die tijd werkte ik in de marketing, bij een aantal grote bedrijven. Om die reden zijn we 8 jaar geleden vanuit Den Bosch naar Diepenveen verhuisd. Maar na 20 jaar was dat mooi geweest. Ik had geen zin meer om met politiek en management bezig te zijn. Het gaf me weinig energie en ik miste het echte plezier in m’n werk. Ik wilde weer iets gaan doen wat ik écht heel graag wilde.’

Hoe reageerde je omgeving op je plan om een wijnwinkel te beginnen?

Proef! Wijnwinkel in DiepenveenCrisis of geen crisis, ik was er ontzettend aan toe iets anders te gaan doen. En wijn is al jaren mijn ding. Ik vind het zo’n mooi product. Maar zo’n wijnwinkel beginnen is best spannend hoor. Veel mensen raadden het af. Bert, doe dat nou niet, hoorde ik regelmatig om me heen. Daar ga je geen inkomen uithalen en je raakt je passie kwijt, werd er dan gezegd. Ik snap het wel, maar ergens had ik het gevoel dat het toch moest kunnen en dat wilde ik op een of andere manier aan mezelf laten zien. Al vrij snel zag ik dat er wel degelijk potentie in zat. Dat voel je. En dat gaf me veel energie. Dat verschil met mijn vorige banen was heel groot.’

‘Crisis of geen crisis, ik was er ontzettend aan toe iets heel anders te doen.’

‘Maar het is hoe dan ook een grote stap. Je levert een goed inkomen en een heleboel zekerheden in, wetende dat je een gezin met 3 jonge kinderen hebt. Toch heb ik daarover nog de minste stress gehad in die beginperiode. Ik had wel het vertrouwen dat dat zich zou oplossen. Ik heb wel zitten zoeken naar de beste vorm. Hoe ga ik het doen en hoe ga ik zaken combineren? Want ik zag het niet zitten om 5 dagen in de week alleen in een winkel staan.’

Had je een idee hoe je het wilde aanpakken?

‘Toen ik begon, wist ik dat ik moest verbreden. Ik was al 15 jaar met wijn bezig en ik had al een klein importbedrijf, puur uit liefhebberij. Ik kocht mooie wijnen in voor particulieren, restaurants en andere wijnwinkels. Dat is ontzettend leuk, dus heb ik dat verder uitgebreid. Een paar dagen per week ga ik het land in. Ik ontmoet veel mensen, zie allerlei verschillende wijnhandels en kom op beurzen in binnen- en buitenland. Die afwisseling en die mensen geven mij gigantisch veel energie en inspiratie. Ik doe nieuwe ideeën op, zie nieuwe invalshoeken en toch ben ik de hele dag met wijn bezig. Dat verveelt mij nooit!’

‘Ik mag het geen hobby meer noemen, maar de passie is er nog steeds.’

Was je niet bang je passie te verliezen door van wijn je werk te maken?

Bert NollenIk ben full-time bezig met wijnen. Dan is het meer dan een hobby of passie. Het is ook je beroep en je inkomen. Maar daarnaast ben ik altijd nog bezig met wat lekker en bijzonder is. Kom ik op de wijnbeurs in Dusseldorf een pareltje tegen, dan denk ik direct, deze wil ik in mijn winkel hebben. Of ik kom een geweldige wijn tegen die ik misschien niet heel veel ga verkopen, maar die ik té mooi vind om te laten liggen, dan ga ik toch met zo’n wijn aan de slag. Voor mij klopt het plaatje dan weer. De passie en het plezier blijven bestaan én het is mijn werk.’

Hoe verklaar je dat het goed gaat met je winkel in Diepenveen?

Mijn toegevoegde waarde is dat ik heel dicht op de productie van wijnen zit. Doordat ik veel met inkoop bezig ben, ken ik een aantal wijnstreken en producenten goed. Vooral in Italië en Frankrijk. Ik ken de verhalen achter de wijnen. Die kan ik overbrengen en dat geeft net dat beetje meer dan alleen flessen of dozen wijn verkopen. Om te willen weten waar wijn vandaan komt en hoe het wordt gemaakt, moet je wel een gevoel hebben bij het product. Toch weer die passie, denk ik. Bovendien is er veel belangstelling voor de cursussen en proefavonden. Dat geeft ook een binding met je klanten.’

‘Overal waar wijn wordt gemaakt, is het leven goed.’

Wat is het allerleukste aan je werk?

Bert NollenHet allerleukste aan mijn werk is het reizen naar de wijngebieden in Italië en Frankrijk, naar de wijnboeren waar mijn wijnen vandaan komen. Wat is er heerlijker dan een mooie omgeving, zien hoe je wijn wordt gemaakt, goeie gesprekken, mooie verhalen en lekker eten en drinken. Dan ben ik wel in mijn element. Wie niet, zou ik denken. Overal waar wijn wordt gemaakt, is het leven goed. Dat past mij wel. Ik gun mezelf daar eigenlijk nog te weinig tijd voor.’

‘Het geheim van echt lekkere wijn, daar kan ik wel een boek over schrijven!’

Wat maakt wijn nou zo bijzonder?

Bert Nollen‘Oh, daar kan ik wel een boek over schrijven. Allereerst de enorme diversiteit die er is. En het geheim van lekkere wijn zit hem voor mij vooral in de beleving. En die is afhankelijk van verschillende dingen. Het hangt af van het eten waarbij je de wijn drinkt, van het moment van de dag, van het weer en niet te vergeten van het gezelschap. Een wijn moet iets hebben. Een geur en een smaak die aangenaam zijn bij die gelegenheid. En heel belangrijk vind ik de afdronk. Je moet wat naproeven. De afdronk is vaak wat je je herinnert van een lekkere wijn.

‘Aandacht voor wat je proeft, maakt dat je gaat genieten van wat je drinkt.’

Je hoeft geen fijnproever te zijn om wijn lekker te vinden. Aandacht voor wat je proeft, maakt dat je gaat ervaren dat er verschil is tussen de ene en de andere wijn. Daarom vind ik wijnproeverijen en cursussen zo leuk. Ik probeer te zorgen dat mensen met aandacht wijnen uitproberen en zo de verschillen gaan proeven. Want dan zie ik dat mensen nog meer gaan genieten van een goed glas wijn. En dat is waar het bij wijn om draait: genieten!’

Deel dit artikel

Nieuwe ondernemersverhalen per e-mail ontvangen?

Laat dan hier je naam en e-mailadres achter.

Wees gerust. Je gegevens worden alleen gebruikt voor hooguit één keer per maand een blog- of nieuwsbericht. En wij gaan altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Meer daarover in onze privacyverklaring.

In Diepenveen wonen veel ondernemers. Een aantal zichtbaar in de Dorpsstraat en een heel aantal minder zichtbaar. Voor DorpspleinDiepenveen.nl zocht ik ze op. Voor de rubriek In Beeld gaan we in gesprek, op zoek naar de persoon achter het bedrijf.

Lees meer ondernemersverhalen

Scroll naar boven